1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Skúšobné primiešavanie vodíka do zemného plynu pokračuje bez problémov

spp logo1Bratislava - Projekt testovania primiešavania desiatich percent vodíka do zemného plynu v obci Blatná na Ostrove (H2pilot) úspešne pokračuje.

Spoločnosť SPP - distribúcia po viac ako mesiaci skúšok na sociálnej sieti skonštatovala, že primiešanie testovaného množstva vodíka do distribuovaného plynu nemá negatívny vplyv na bezpečnosť, spoľahlivosť a štandardnú prevádzku plynárenských zariadení a bežných odberných plynových zariadení a spotrebičov. "Od spustenia projektu v obci neboli zo strany odberateľov zaznamenané žiadne relevantné hlásenia ani sťažnosti," uviedla spoločnosť. Problémy podľa SPP - Distribúcia nemali ani najstaršie, a tým aj najrizikovejšie atmosférické kotle a sporáky. Pozitívne dopadla aj kontrola tesnosti potrubných rozvodov či kontrola homogenity zmesi vodíka a zemného plynu.

Práve o otázkach okolo homogenity zmesi a tesnosti súčasných systémov diskutovali odborníci najčastejšie. Molekuly vodíka sú totiž výrazne menšie a ako pri zemnom plyne, a preto by okrem vyšších nárokov na tesnosť mohli mať tendenciu sa zo zmesi oddeľovať. Pilotné testovanie zmesi vodíka a zemného plynu v Blatnej na Ostrove spustila SPP - Distribúcia v júni a malo by trvať do septembra. Plynári sa tak chcú pripraviť na postupné zvyšovanie využívania vodíka v ekonomike. Do roka 2025 firma plánuje pripraviť na primiešavanie vodíka celú svoju infraštruktúru.

26.08.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...