1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SIEA otvorila registráciu zariadení pre pokračovanie Zelenej domácnostiam

solar panelBratislava - Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) zverejnila podmienky na registráciu zariadení,

ktorých inštalácia bude podporená v národnom projekte podpory malých obnoviteľných zdrojov energie (OZE) Zelená domácnostiam. Informoval o tom manažér komunikácie SIEA Stanislav Jurikovič.

"Naplnenie nového zoznamu si vyžaduje v najbližších týždňoch spoluprácu výrobcov, predajcov a zhotoviteľov. Osobitnú pozornosť by mali venovať najmä kotlom na biomasu a tepelným čerpadlám, pri ktorých boli upravené technické podmienky tak, aby zohľadňovali zmeny legislatívy a zmeny na trhu. Aby mohli byť čerpadlá a kotly do zoznamu zaregistrované, je potrebné doručiť žiadosť vrátane príloh preukazujúcich splnenie technických podmienok," uviedol Jurikovič.

Poukážku je podľa neho možné vydať iba pre registrované zariadenia. V pilotnom národnom projekte, ktorý ku koncu roku 2018 končí, bolo zaregistrovaných 3601 zariadení, z toho 1430 druhov tepelných čerpadiel, 771 kotlov na biomasu, 1048 fotovoltických panelov, 351 slnečných kolektorov a jedna veterná turbína. Mnohé zo zariadení nie sú už dostupné z dôvodu ukončenia výroby, sú aj prípady, keď výrobca zanikol. Aj zoznamy ďalších druhov zariadení je preto potrebné aktualizovať.

"Pri slnečných kolektoroch, fotovoltických paneloch a veterných turbínach zostávajú technické podmienky rovnaké. Slnečné kolektory a fotovoltické panely, ku ktorým bola podaná žiadosť o poukážku alebo boli registrované v roku 2018, budú automaticky prenesené do nového zoznamu. Ostatné sú navrhnuté na vymazanie," zdôraznil Jurikovič. Upozornil, že zoznam zariadení navrhnutých na vymazanie je zverejnený na stránke www.zelenadomacnostiam.sk. K návrhom na vymazanie konkrétnych zariadení sa možno písomne vyjadriť počas 30 dní od zverejnenia návrhu.

Pred spustením pokračovania projektu je podľa neho vhodné aktualizovať aj technické parametre zariadení využívajúcich slnečnú energiu, napríklad pri podporovaných solárnych kolektoroch, ktoré musia každých 10 rokov absolvovať recertifikáciu parametrov. To môže byť dôvodom na podanie žiadosti o vymazanie zariadenia a následne na podanie žiadosti o novú registráciu.

Podčiarkol, že nové podmienky registrácie už umožňujú aj kedykoľvek počas projektu požiadať o vymazanie zo zoznamu oprávnených zariadení. K žiadosti je nutné predložiť potvrdenie výrobcu s uvedením dôvodu pre vymazanie zariadenia. Zoznam zariadení navrhnutých na vymazanie na základe žiadostí bude priebežne aktualizovaný, k návrhom sa možno v lehote vyjadriť.

Zmeny v technických podmienkach kotlov na biomasu podľa neho vyplývajú z aktuálnych európskych požiadaviek na ekodizajn. Po novom sa súčasťou technických podmienok stali aj maximálne limity pre oxidy dusíka a vyžadované je aj preukázanie minimálnej sezónnej energetickej účinnosti.

Doplnil, že novou podmienkou registrácie tepelných čerpadiel je preukázanie splnenia minimálnej hodnoty sezónneho výkonového čísla (SCOP) a menovitého tepelného výkonu pre priemerné klimatické podmienky a nízkoteplotnú aplikáciu.

Dodal, že registrácia zariadení sa riadi dokumentom Podmienky registrácie do zoznamu zariadení v rámci národného projektu Zelená domácnostiam II. Žiadosti súvisiace s registráciou je nutné predkladať písomne. Podrobnejšie informácie k registrácii aj k vymazávaniu zariadení je možné získať na stránke projektu v sekcii zariadenia, prípadne na e-mailovej adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript..

23.11.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...