1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Šéf BP Robert Dudley nevylúčil do budúcnosti rozdelenie firmy

BPLondýn - Britská ropná firma BP nevylučuje, že by mohla v budúcnosti oddeliť rafinačnú časť od produkcie ropy, čo znamená rozdelenie firmy podľa vzoru ConocoPhillips.

Americká spoločnosť nedávno informovala, že sa rozdelí na dve firmy, pričom jedna spoločnosť sa sústredí už len na prieskum a ťažbu ropy a druhá na spracovanie a predaj ropy a ropných produktov.

Výkonný riaditeľ BP Robert Dudley tento týždeň pre agentúru Bloomberg povedal, že do úvahy "pripadajú všetky možnosti" vrátane oddelenia spracovania ropy. "Sme otvorení všetkým nápadom, musia však byť také, ktoré povedú k dlhodobému zvýšeniu hodnoty pre akcionárov, nie iba ku krátkodobej podpore akcií," povedal Dudley. Podľa investičnej banky JPMorgan Cazenove by však rozdelenie firmy prinieslo investorom okolo 100 miliárd USD (70,13 miliardy eur), nakoľko aktíva spoločnosti majú väčšiu hodnotu, než je jej dnešná trhová hodnota.

Hodnota akcií BP klesla od apríla 2010, keď v Mexickom zálive vybuchla ropná plošina Deepwater Horizon prenajatá britskou firmou, o približne 28 %. Nepomohol ani predaj nemalej časti aktív, ku ktorému šéf BP pristúpil, aby zlepšil finančnú pozíciu spoločnosti. Tá musí splácať miliardy dolárov za škody spôsobené katastrofou v Mexickom zálive. Podľa analytikov sa tak vedenie spoločnosti dostáva pod stále väčší tlak, aby urobilo radikálny krok.

29.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...