1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Saudská Arábia nevylučuje zvýšenie ťažby ropy, aby kompenzovala výpadok z Iránu

Oil Well6Rijád - Saudská Arábia naznačila, že by mohla zvýšiť produkciu ropy a kompenzovať tak prípadný nedostatok komodity na trhu po zavedení opätovných amerických sankcií na Irán.

Reagovala tak na rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa odstúpiť od jadrovej dohody svetových mocností s Iránom a zaviesť voči blízkovýchodnej krajine nové sankcie.

Irán sa po uzatvorení dohody v roku 2015, ktorej súčasťou bolo aj zrušenie vtedajších sankcií, začal postupne vracať medzi významných vývozcov ropy. V apríli 2016 vyviezla krajina viac než 2,6 milióna barelov ropy denne (1 barel = 159 litrov). Irán sa tak v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zaradil na 3. miesto vo vývoze komodity, hneď po Saudskej Arábii a Iraku.

"Saudská Arábia bude spolupracovať s kľúčovými producentmi a spotrebiteľmi v rámci OPEC, ako aj mimo neho, s cieľom zmierniť dôsledky akéhokoľvek výpadku v dodávkach (suroviny na trhy)," uviedol v stredu zástupca saudskoarabského ministerstva energetiky. OPEC v súčasnosti pokračuje spolu s krajinami mimo ropného kartelu na čele s Ruskom v programe obmedzovania produkcie, ktorého cieľom je rovnováha medzi ponukou a dopytom a stabilizácia cien. Najbližšie zasadnutie OPEC sa uskutoční v júni, pričom sa očakáva, že v tomto programe bude pokračovať minimálne do konca roka 2018.

Prípadný pokles vývozu z Iránu v dôsledku opätovných sankcií USA a ďalšie výpadky v dôsledku krízy vo Venezuele však môžu viesť k omnoho väčšiemu obmedzeniu dodávok zo strany OPEC na svetové trhy, než kartel predpokladal. To vyvoláva obavy z prudkého rastu cien ropy.

15.05.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...