1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Saudská Arábia aj OPEC v marci znížili produkciu ropy

Oil Well6Paríž - Saudská Arábia znížila ťažbu ropy viac, ako sľúbila v rámci dohody najväčších producentov, členov aj nečlenov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Uviedla to vo svojej najnovšej správe, ktorú aktualizuje každý mesiac, Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA).

Podľa IEA so sídlom v Paríži ťažba ropy v Saudskej Arábii, ktorá je jej najväčším producentom v rámci OPEC, v marci klesla na najnižšiu úroveň za dva roky. Ropný kartel a iní veľkí producenti na čele s Ruskom sa vlani v decembri dohodli na ďalšej redukcii ťažby, aby podporili rast cien komodity. IEA však upozornila, že dopyt po rope vo vyspelých krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v posledných troch mesiacoch minulého roka klesol o 300.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne.

Bol to „prvý takýto citeľný pokles v rámci kvartálu od konca roka 2014“, uviedla agentúra. Viaceré ukazovatele zároveň naznačujú, že dopyt po komodite v OECD sa pravdepodobne znížil aj v 1. štvrťroku tohto roka v dôsledku oslabenia niektorých európskych ekonomík. Dodala, že v prípade neriadeného brexitu sa môže prepadnúť ešte viac. A hoci dopyt v Číne, Indii a Spojených štátoch ďalej rástol, OECD upozornila, že „trh s ropou vykazuje známky napätia" a z globálnej ekonomiky prichádzajú “zmiešané signály".

V uplynulých mesiacoch viaceré inštitúcie znížili prognózy globálneho ekonomického rastu pre obavy z vplyvu obchodných sporov. V Číne, ktorá je proexportne orientovaná, už došlo k spomaleniu hospodárstva a prispel k tom aj jej spor s USA.

Agentúra vo svojej správe ďalej uviedla, že produkcia celého ropného kartelu OPEC v marci klesla o 550.000 barelov na 30,13 milióna barelov/deň. To je štvorročné minimum a z veľkej časti sa pod tento výsledok podpísalo zníženie ťažby v Saudskej Arábii a tiež vo Venezuele, ktorá sa zmieta v kríze. Venezuela je členom OPEC, ale jej sa dohoda o znížení ťažby netýka, pretože čelí politickým nepokojom a sankciám USA.

Členovia OPEC splnili na 153 % svoje záväzky o redukcii ťažby v rámci tzv. Viedenskej dohody z decembra 2018. Štáty, ktoré nie sú členmi OPEC a pridali sa k dohode, však splnili svoje záväzky len na 64 %, pričom Rusko, najväčší producent z nečlenov kartelu, zaostáva za svojimi cieľmi. "Rusko postupne prispôsobuje produkciu," uviedla IEA a dodala, že "ak výrobcovia splnia svoje sľuby, na trh sa v 2. štvrťroku tohto roka môže vrátiť rovnováha".

23.04.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...