1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rýchle odstavenie jadrových elektrární nie je mysliteľné

Viedeň - Ak by došlo k nepremyslenému zastaveniu výroby v európskych jadrových elektrárňach, vyvolalo by to podľa názoru rakúskeho energetického odborníka Lea Windtnera nedostatok elektrickej energie a rast jej ceny

V rozhovore pre rakúsky denník Die Presse šéf spoločnosti Energie-AG zdôraznil, že unáhlenosť v tejto oblasti nie je bez splnenia nevyhnutných rámcových podmienok vôbec možná. "Kto si myslí, že Nemecko môže do roku 2025 odstaviť svoje jadrové bloky, musí zobrať na zreteľ, že by došlo k obrovskému obmedzeniu európskeho trhu s elektrickou energiou. Lebo náhradné kapacity nebudú tak rýchlo k dispozícii," uviedol Windtner. Vyslovil presvedčenie, že sa zámer dá uskutočniť do roku 2040. Dokonca sa už prijal. Ak by sa rozhodnutie v porovnaní s cieľovým dátumom skracovalo, každý rok jeho predsunutia by stúpalo nebezpečenstvo, že elektrickej energie bude nedostatok.

Nie je realistickou ani predstava, že sa výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov bude donekonečna subvencovať. V Nemecku stojí podpora fotovoltiky ročne každého obyvateľa krajiny asi 140 eur. Aj výroba v tomto sektore musí smerovať k voľnému trhu. Ináč nie je situácia z národohospodárskeho hľadiska udržateľná.

V podmienkach, keď budú veľkú časť elektrickej energie dodávať ekologické produkčné kapacity, výrazne vzrastie význam prepojenia rozvodných sietí európskych krajín. Preto sa budú musieť budovať nové linky vysokého napätia. Veď už teraz je tranzit energie medzi Nemeckom a Rakúskom blízko svojej maximálnej kapacity. Budú sa musieť budovať aj záložné zdroje, ktorých úlohou bude vyrovnávať výpadky výkonu primárnych energetických zdrojov.

11.05.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...