1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ruský koncern Rosnefť zvýšil napriek sankciám zisk za 1. polrok o vyše 10 %

Rosneft logo1Moskva - Napriek sankciám zaznamenal ruský ropný koncern Rosnefť za prvých šesť mesiacov tohto roka rast zisku o viac než desatinu. Ako spoločnosť uviedla, k dobrým výsledkom jej pomohla aj prísna kontrola nákladov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rosnefť vo štvrtok oznámila, že za šesť mesiacov tohto roka dosiahla čistý zisk 432 miliárd rubľov, čo v prepočte predstavuje 7,23 miliardy eur. V medziročnom porovnaní to znamená rast o 13 %.

"Spoločnosť Rosnefť bola pod bezprecedentným tlakom nepriaznivých externých faktorov a nezákonných sankcií," povedal po zverejnení výsledkov generálny riaditeľ firmy Igor Sečin. Spoločnosť však v danom období dokázala zvýšiť predaj ropy medziročne o 5,7 % a svoj dlh oproti začiatku roka znížiť o 12 %. Ako povedal Sečin, Rosnefti sa to podarilo vďaka vysokej prevádzkovej efektivite a adekvátnym krokom manažmentu, ktoré zabezpečili kontinuitu biznisu.

Západné krajiny uvalili na Rusko po jeho invázii na Ukrajinu rozsiahle sankcie, ktoré zasiahli aj ropný sektor. Investori sa z ruského ropného priemyslu stiahli, čo firmám skomplikovalo financovanie. Takto napríklad spoločnosť BP už vo februári oznámila, že sa zbaví svojho podielu v Rosnefti, ktorý pred útokom Ruska na Ukrajinu 24. februára dosahoval 19,75 %. V júni však Sečin uviedol, že BP je stále najväčším súkromným akcionárom Rosnefti, napriek predchádzajúcim vyhláseniam.

21.09.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...