1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rusko a Ukrajina sa zatiaľ nedohodli na podmienkach dodávok plynu

gas fire bigBrusel - Rokovania o dodávkach ruského plynu cez Ukrajinu nepokročili. Podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroš Šefčovič vyjadril sklamanie, že v trojstranných rokovaniach medzi EK, Ruskom a Ukrajinou nenastal pokrok a vyzval Moskvu a Kyjev,

aby sa poponáhľali. "Som sklamaný, ale nevzdávam sa."

"Bohužiaľ, musím povedať, že ma dnešný výsledok sklamal," povedal Šefčovič v Bruseli po ďalšom kole rokovaní na ministerskej úrovni, ktorým predsedal. Je však optimistický a verí, že sa nájde riešenie, s ktorým budú súhlasiť Moskva aj Kyjev.

Podľa Šefčoviča politická vôľa chýbala obom stranám, s návrhom komisie však nesúhlasilo predovšetkým Rusko. Dodal, že rokovania budú pokračovať v novembri. Upozornil obe strany, že čas sa kráti. Aktuálny kontrakt o tranzite plynu totiž platí len do konca roka.

Ruský minister energetiky Alexander Novak naopak vyhlásil, že rokovania z jeho pohľadu prebiehali konštruktívne.

EK už štvrtýkrát pozvala predstaviteľov oboch strán. Ich vzťah je napätý a komplikuje ho vojenský konflikt na východe Ukrajiny. Podmienky prepravy plynu cez ukrajinské územie rovnako ako dodávok plynu pre Ukrajinu však boli aj v minulosti opakovane predmetom sporov, ktoré viackrát spôsobili zastavenie dodávok.

04.11.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...