1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rusi hrozia Bielorusku zastavením dodávok elektrickej energie

pylon_small_1Moskva - Len pár hodín potom, ako Rusko oznámilo poskytnutie prvej tranže úveru Bielorusku v hodnote 800 miliónov USD (556,60 milióna eur), ruská energetická spoločnosť Inter RAO pohrozila zastavením dodávok elektrickej energie pre Bielorusko. Dôvodom sú nezaplatené účty.

Ruský minister financií Alexej Kudrin dnes oznámil, že Bielorusko splnilo podmienky na poskytnutie úveru a prvá tranža im už bola odoslaná. Krátko nato Inter RAO informovala, že od stredy (22. 6.) pozastavuje dodávky elektriny do Bieloruska, pretože Minsk nezaplatil za dodávky z marca a apríla. Neskôr firma termín zastavenia dodávok presunula na pondelok (27. 6.).

"Bieloruskí partneri si neplnia svoje záväzky a my nemôžeme dodávať energiu na náš úkor. Preto sme rozhodli, že od 22. 6. zastavujeme dodávky do Bieloruska," uviedol najskôr hovorca Inter RAO Anton Nazarov. Neskôr informoval, že firma dosiahla s bieloruskými partnermi dohodu, na základe ktorej počká na platby do budúceho týždňa. Podľa Inter RAO Bielorusi dlhujú Rusku zhruba 1,5 miliardy rubľov (37,32 milióna eur). Ruské dodávky sa na celkovej spotrebe elektriny v Bielorusku podieľajú približne 12 %.

Inter RAO varovala Bielorusko už začiatkom tohto mesiaca a vývoz elektriny do susednej krajiny vtedy znížila o 50 %. Minsk potom prisľúbil vyrovnanie záväzkov a Rusi dodávky po niekoľkých dňoch vrátili na pôvodnú úroveň.

21.06.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...