1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rumusko určilo minimálnu cenu za jednu akciu Petromu

gas_fire_smallBukurešť - Rumunsko určilo minimálnu cenu za predaj časti akcií v plynárenskej spoločnosti Petrom, ktorá je nižšia ako trhová cena. To by malo vláde uľahčiť predaj celého ponúkaného balíka akcií.

Najnižšiu predajnú cenu jednej akcie stanovila vláda v Bukurešti na úrovni 0,3708 lei (0,087 centa), pričom v pondelok 18. júla akcie Petromu uzavreli obchodovanie pri cene 0,381 RON za kus. Celkový výnos z predaja 5,57 miliardy akcií alebo 9,8-% podielu štátu vo firme by tak mal dosiahnuť 2,07 miliardy RON. Ešte začiatkom mesiaca chcela vláda 0,46 lei za jednu akciu Petromu.

Ponuka je platná od 11. do 22. júla a ide o najväčšiu transakciu v histórii bukureštskej burzy. Rumunský štát má 21-% podiel vo firme. Majoritným vlastníkom Petromu je rakúsky koncern OMV, ktorý má 51-% podiel a neplánuje ho zvýšiť.

Rumunská vláda chce výnos z predaja použiť na zníženie rozpočtového deficitu, čo je kľúčovou podmienkou úveru, ktorý jej poskytli Medzinárodný menový fond a Európska únia.

19.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...