1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rakúsky koncern OMV zrejme bude mať v Líbyi straty

OMVŤažba ropy rakúskym koncernom OMV je v Líbyi stále nezmenená, to znamená "silno obmedzená".

Uvádza to dnes rakúska agentúra APA, ktorá sa na vývoj podnikania OMV na severe Afriky spýtala jeho centrály. Teraz treba vyčkať na ďalší vývoj v krajine a pozorovať ju.

Vlani ťažil OMV v Líbyi denne 33.000 barelov (barel = 159 litrov) ropy. Líbyjský podiel na ťažbe suroviny predstavoval viac ako 10 % celkového výkonu OMV. Pokles dodávok z Líbye však možno ľahko nahradiť nákupom na stredozemnomorskom trhu. Vedenie OMV o tom informovalo verejnosť ešte vo februári.

Ťažba ropy v Líbyi klesla z predchádzajúcich 1,6 milióna barelov denne na menej ako 400.000 barelov. V nedeľu (20. 3.) to uviedol predseda líbyjskej National Oil Company (NOC) Šúkrí Ghanem.
Pokiaľ ide o možnosť odpisov OMV z podnikania v Líbyi, vedenie koncernu zatiaľ nezaujíma stanovisko. Rakúsky denník Der Standard dnes uvádza, že kapitálové záväzky v krajine dosiahli vlani 110 miliónov eur. Okrem toho OMV pred troma rokmi dosiahol za 485 miliónov eur predĺženie ťažobnej licencie do roku 2032.

Rozsah odpisov sa nedá odhadnúť, pretože súčasný pokles ťažby a príjmov sa bude dať nahradiť v budúcnosti po skončení súčasného vojenského zásahu proti diktátorskému režimu v Tripolise.
Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle dnes podporil ropné embargo proti Muammarovi Kaddáfímu. Jeho cieľom je, aby vyschli všetky príjmové kanály diktátora.

22.03.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...