1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Priemysel je proti zmenám v nemeckej energetickej politike

nuclearBerlín - Proti rozhodnutiu nemeckých vládnych strán skončiť s využívaním jadrového paliva na výrobu elektrickej energie do roku 2022 protestujú predstavitelia nemeckého priemyslu.

Podľa nich je so zmenou nemeckej energetickej politiky spojené veľké riziko.

Predseda správnej rady automobilového koncernu Daimler Dieter Zetsche rozhodnutie spolkovej vlády rýchlo odstaviť jadrové elektrárne kritizoval. "S ním sú spojené pre Nemecko ako priemyselnú krajinu niektoré riziká. Odklon od zásobovania energiou, ktorú možno zaplatiť, je celkom isto rizikom," uviedol manažér pre denník Bild. Dodal, že rozhodnutie politiky po jadrovej katastrofe v Japonsku bolo "veľmi silno poznačené emóciami". V otázke, ktorá je taká dôležitá pre krajinu, akou je zásobovanie energiou, by sa mali veľmi presne preskúmať všetky aspekty, medzi nimi aj ochrana ovzdušia, (energetická) bezpečnosť a náklady.

Vedenie nemeckého koncernu RWE uvažuje o právnom postupe proti záveru spolkovej vlády. Jeho hovorca uviedol, že spoločnosť sa nevzdáva ani jedného z možných právnych krokov. Zámer vedenia spoločnosti však nespresnil. RWE je jediným z nemeckých dodávateľov elektrickej energie, ktorý sa bude súdiť s vládou za jadrové moratórium. Kabinet Angely Merkelovej ho schválil v marci krátko po katastrofe japonskej jadrovej elektrárne vo Fukušime. Nemeckí prevádzkovatelia jadrových elektrární museli dočasne odstaviť 7 jadrových blokov.

So svojimi stanoviskami k rozhodnutiu spolkovej vlády sa teraz nebudú ponáhľať ani koncerny E.on a EnBW. Najprv chcú zistiť, aký vplyv na ich hospodárske výsledky bude mať rozhodnutie vlády o moratóriu.

Rozhodnutie vlády spôsobilo, že akcie  E.on a RWE v nemeckom akciovom indexe DAX stratili najviac.

30.05.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...