1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Prevádzka atómových blokov bola vlani v SR bezpečná a spoľahlivá

Bratislava - Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR vyhodnotil prevádzku blokov atómovej elektrárne (AE) Bohunice V-1, aj V-2 v roku 2010 ako bezpečnú a spoľahlivú, bez závažných nedostatkov v oblasti jadrovej bezpečnosti.

"Na základe výsledkov kontrolnej a hodnotiacej činnosti ÚJD SR bola vyhodnotená prevádzka AE Mochovce 1,2 v roku 2010 ako bezpečná," vyplýva ďalej zo Správy o stave jadrovej bezpečnosti jadrových zariadení na území SR a o činnosti ÚJD SR za rok 2010, ktorú dnes prerokovala a vzala na vedomie vláda SR.

V roku 2010 neprišlo podľa správy ÚJD SR na AE Bohunice V-1 k žiadnej významnej prevádzkovej udalosti. "Na AE Bohunice V-2 bol počet a charakter udalostí vlani v rámci obvyklých technických porúch bez osobitnej bezpečnostnej významnosti. Udalosti, ktoré sa stali v AE Bohunice V-2, nemali zásadný vplyv na jadrovú bezpečnosť - vyskytol sa jeden prípad automatického odstavenia reaktora AO-1 z dôvodu skratu na 6 kV kábli napájacieho čerpadla parogenerátorov a následného zapracovania dištančnej ochrany transformátora vlastnej spotreby a vypnutia blokového 400 kV vypínača."

"Počet a charakter udalostí bol v roku 2010 z hľadiska jadrovej bezpečnosti v rámci obvyklých technických porúch bez osobitnej významnosti. Udalosti, ktoré sa stali v AE Mochovce 1, 2, nemali zásadný vplyv na jadrovú bezpečnosť. Na AE Mochovce 1, 2 sa nevyskytol prípad automatického odstavenia reaktora AO-1," hodnotí správa ÚJD SR Mochovce.

V SR boli v roku 2010 v komerčnej prevádzke 4 bloky AE - dva bloky v lokalite Bohunice a dva bloky v lokalite Mochovce. Dva bloky AE Bohunice V-1 sú odstavené a sú vo fáze ukončovania prevádzky pred konečným vyradením.

15.04.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...