1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ponechanie zvyšných jadrových elektrární v prevádzke dáva zmysel

nuklearna elektrarenBerlín - Ponechanie zvyšných nemeckých jadrových elektrární v prevádzke dáva zmysel, uviedol v stredu nemecký kancelár Olaf Scholz. Takisto uviedol, že argumenty Ruska pre zníženie dodávok plynu týkajúce sa chýbajúcej turbíny neobstoja. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AFP.

"Pokiaľ ide o dodávky energií v Nemecku, tie posledné tri jadrové elektrárne sú relevantné výhradne na produkciu elektriny a len pre malú časť z nej. Avšak ich ponechanie v prevádzke dáva zmysel," uviedol Scholz. Nemecko plánovalo zavrieť svoje atómové elektrárne 31. decembra. Ruský útok na Ukrajinu a následné západné sankcie proti Moskve a problémy s dodávkami ruských energií tento plán spochybnili. Scholz takisto vyhlásil, že sporná turbína pre plynovod Nord Stream 1 je opravená a môže byť kedykoľvek dodaná do Ruska.

Nemecký kancelár v stredu navštívil závod spoločnosti Siemens Energy v meste Mülheim an der Ruhr, kde sa turbína po dodaní z Kanady nachádza. "Tá turbína je tu, čaká na odoslanie, len niekto musí povedať, že ju chce, a potom tam rýchlo bude." Scholz zdôraznil, že neexistuje dôvod, prečo by turbína nemohla byť poslaná do Ruska. Je vo výbornom stave a jej použitiu nebránia ani sankcie.

16.08.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...