1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Po rokoch útlmu ťažby chce mexický Pemex prudko zvýšiť počet ropných vrtov

Oil Well6Mexiko - Mexický ropný koncern Pemex plánuje tento rok strojnásobiť počet ropných vrtov na vyše 500. Cieľom je výrazne zvýšiť produkciu po desaťročí jej útlmu.

Ako uviedol šéf ropnej spoločnosti Octavio Romero, vládou zafinancovaný plán zvýšenia produkcie zahrňuje sprevádzkovanie celkovo 506 ropných vrtov v 20 nových ložiskách v priebehu tohto roka. V porovnaní s rokom 2018 to znamená zvýšenie o viac než trojnásobok.

Firma si od toho sľubuje zvýšenie ťažby do roku 2022 o viac ako 300.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov). Ak sa plán naplní, pre Pemex to bude znamenať nový rekord. V minulom roku ťažila spoločnosť približne 1,8 milióna barelov ropy/deň.

"V celej histórii Pemexu sa podľa všetkého nikdy nepracovalo v jednom roku na 20 ropných ložiskách," dodal mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. Už od začiatku nástupu do funkcie v júli minulého roka Obrador poukázal na nevyhnutnosť výrazne podporiť domácu produkciu ropy a plynu a znížiť tak závislosť od dovozu z USA. Súčasťou týchto plánov je aj posilnenie pozície domáceho producenta Pemex. Očakáva sa, že do skončenia funkčného obdobia Obradora v roku 2024 by mal Pemex ťažiť v priemere do 2,5 milióna barelov denne.

28.03.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...