1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Po necelom mesiaci spustili do prevádzky prvý blok JE Mochovce

nuclear power plant1Bratislava - Prvý blok jadrovej elektrárne Mochovce (EMO1) dodáva od soboty (24. 4.) opäť elektrickú energiu. Blok bol pre plánovanú generálnu odstávku odpojený od 27. marca a okrem výmeny 20 % paliva na ňom Slovenské elektrárne (SE) začali s prácami na zvýšenie jeho účinnosti o sedem percent.

Práce sťažili protipandemické opatrenia vyplývajúce z nariadení Úradu verejného zdravotníctva SR, informovali v pondelok na svojej internetovej stránke SE.

Okrem výmeny paliva uskutočnili SE plánované opravy a kontrolu dôležitých komponentov elektrárne, ako napríklad tlakovej nádoby reaktora či havarijných systémov, ktoré je možné vykonať len na odstavenom bloku. Pred opätovným spustením jadrového bloku bola overená tesnosť primárneho okruhu a hermetických priestorov. "Máme za sebou náročnú odstávku prvého bloku, počas ktorej sme okrem štandardných činností a výmeny časti paliva vymenili aj turbíny. Som veľmi rád, že činnosti prebehli bez ovplyvnenia jadrovej bezpečnosti a nemali sme žiadne udalosti, ktoré by ju ovplyvnili," uviedol riaditeľ závodu Mochovce Martin Mráz.

Práce na zvyšovaní účinnosti prvého mochovského bloku pokračujú aj po odstávke. Blok je v súčasnosti v prevádzke na polovičnom výkone – s jedným novým turbogenerátorom. Práce na výmene druhého budú trvať ešte niekoľko týždňov. Potom by už mal dodávať do siete o sedem percent elektriny viac a elektrický výkon bloku stúpne zo 471 na viac ako 500 megawattov. Podobným spôsobom v roku 2020 v Mochovciach zvýšili výkon druhého bloku.

04.05.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...