1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

OPEC nepovažuje za potrebné rokovať o zvýšení ťažby ropy

Oil_well_smallOrganizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zatiaľ nepovažuje za potrebné rokovať o zvýšení ťažby.

Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na jedného z účastníkov neformálnych konzultácií ropného kartelu.

Členovia OPEC v týchto dňoch rokujú o tom, či je potrebné zvýšiť ťažbu ropy v reakcii na rastúce ceny komodity a výpadok produkcie v Líbyi, ktorá sa zmieta v ozbrojenom konflikte. Dospeli však k záveru, že súčasný objem produkcie je primeraný.

"Uskutočnili sa konzultácie a OPEC v tomto momente nepovažuje za potrebné zvyšovať ťažbu," dodal delegát, ktorý nechcel byť menovaný.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent po zverejnení uvedenej správy začala po dvoch dňoch poklesu opäť rásť a krátko po 11. h SEČ sa predávala po 113,85 USD (81,82 eur) za barel (159 litrov). To je o 79 centov viac ako v predchádzajúci deň na záver obchodovania.

Najbližšie zasadnutie ropného kartelu, na ktorom sa bude diskutovať o ťažobných kvótach, sa tak uskutoční až v júni. Generálny tajomník OPEC Abdalláh al-Badrí sa tento týždeň obrátil na členské štáty, aby zistil, či nemajú záujem o posunutie termínu na skorší dátum, ale k zmene nedošlo.

Ozbrojený konflikt v Líbyi medzi povstalcami, ktorí chcú zvrhnúť režim Muammara Kaddáfího, a vládnymi jednotkami mal za následok pokles produkcie ropy v krajine zhruba o dve tretiny.

OPEC formálne už vyše dva roky nezmenila ťažobné kvóty, v skutočnosti však už niekoľko mesiacov dodáva na trhy viac čierneho zlata, aby zabrzdil rast jeho ceny. Saudská Arábia zatiaľ nahradila výpadok produkcie v Líbyi ropou z vlastných zdrojov.

10.03.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...