1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Odstupné pre manažérov Vattenfallu vyvolalo vo Švédsku rozhorčenie

wind_turbineŠtokholm - Vysoké odstupné, ktoré vyplatil švédsky energetický koncern Vattenfall manažérom svojej nemeckej dcéry Vattenfall Europe, vyvolal rozhorčenie švédskej vlády a bude mať aj parlamentnú dohru.

Švédske noviny Sydsvenskan koncom minulého týždňa uviedli, že traja manažéri v Nemecku dostali spolu odstupné takmer 10 miliónov eur. Klaus Rauscher, šéf Vattenfallu, odišiel s odstupným 5,5 milióna eur napriek tomu, že ako vrcholový manažér zlyhal. Finančný šéf spoločnosti Hans-Jürgen Meyer dostal za dva roky vo funkciu na cestu 2,4 milióna eur. A Hans-Jürgen Cramer, Rauscherov nástupca, zobral v roku 2008 za päť mesiacov vo funkcii odstupné 2,3 milióna eur.

Správa o odstupnom však vyvolala aj hnev švédskej verejnosti. Minister pre finančný trh Peter Norman dnes v Štokholme povedal, že veľmi dobre chápe rozhorčenie verejnosti a také odstupné zvýšilo tlak aj jemu.

Zelení v parlamente ihneď dali podnet na zvolanie ústavného výboru, ktorý bude zisťovať, či vláda nezanedbala kontrolnú povinnosť voči najväčšiemu štátnemu koncernu krajiny.
Odstupné pre Cramera označil hovorca Zelených Gustav Fridolin za "bonus z ríše fantázie".

Vedenie koncernu odôvodnilo výšku odstupného tým, že v Nemecku sa uplatňuje taká prax. Vo Švédsku v štátnych podnikoch sú nároky manažérov po skončení pracovného pomeru podstatne nižšie.

07.04.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...