1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Obnoviteľné zdroje sa vlani prvýkrát stali hlavným zdrojom elektriny v EÚ

wind turbineLondýn - Obnoviteľné zdroje sa v minulom roku podieľali na elektrine v Európskej únii takmer 40 % a prvýkrát sa stali hlavným zdrojom elektrickej energie v EÚ. Prispelo k tomu spustenie nových energetických projektov a pokles využitia uhlia ako energetického zdroja.

Podľa správy inštitútov Ember a Agora Energiewende, na ktorú sa odvolala agentúra Reuters, obnoviteľné zdroje vygenerovali v minulom roku v celej Európskej únii 38 % elektrickej energie. Podiel fosílnych palív ako uhlie dosiahol 37 %.

Z krajín EÚ využívalo vlani obnoviteľné zdroje najviac Dánsko. Tieto zdroje sa na celkovej potrebe elektriny podieľali až 61 %. V prípade Írska to bolo 35 % a Nemecka 33 %. Naopak, krajinami s najnižším podielom obnoviteľných zdrojov, ktorý nedosiahol ani 5 %, boli podľa štúdie Slovensko a Česká republika.

Celkovo sa dopyt po elektrickej energii v Európskej únii znížil v roku 2020 o 4 %. Je to dôsledok pandémie nového koronavírusu, ktorá viedla k obmedzeniu ekonomickej aktivity, čo sa odrazilo na spotrebe firiem. Dôsledky pritom najviac pocítili producenti elektriny z fosílnych zdrojov.

Produkcia elektrickej energie z uhlia klesla vlani o 20 %. Od roku 2015 tak podľa štúdie zaznamenala pokles približne o polovicu.

03.02.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...