1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nový vodojem v Z. Bystrici by mohol začať fungovať začiatkom roka 2023

bvs logoBratislava – Nový vodojem, ktorý buduje Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) v Záhorskej Bystrici, je hotový na približne 70 percent. Pomôcť má nielen obyvateľom tejto bratislavskej mestskej časti, ale aj okolitým obciam, ako Borinka a Marianka či viacerým menším lokalitám.

Ukončenie stavebných prác je naplánované na október, nasadenie do prevádzky na prvý kvartál 2023. Na utorkovom kontrolnom dni o tom informoval generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš a starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa.

"Je to vodojem, ktorý je kľúčovou záležitosťou. Posledných desať rokov zaznamenávali problém s dodávkou pitnej vody, najmä čo sa týka letných mesiacov. Je paradoxom, že ľudia v hlavnom meste, ktoré má dostatok zdrojov kvalitnej pitnej vody, majú problém s dostupnosťou pitnej vody z verejného vodovodu," skonštatoval Olajoš.

Práve vodojem v Záhorskej Bystrici má pomôcť vyriešiť tlakové problémy v tejto prudko sa rozvíjajúcej lokalite. Navrhnutý bol ako dvojkomorový vodojem s objemom jednotlivých komôr 1000 kubických metrov. Bez problémov má dokázať zásobovať pitnou vodou 14.000 obyvateľov. Voda by tak nemala byť podľa BVS už limitujúcim faktorom pri ďalšom rozvoji oblasti.  

Dokončená je hrubá stavba objektu vrátane oboch hlavný komôr, ktoré budú slúžiť na akumuláciu pitnej vody. Dokončených je aj viac ako 2000 metrov nového vodovodného potrubia, ktoré je potrebné na napojenie na existujúcu vodovodnú sieť a taktiež oporné múry v rámci areálu vodojemu. Ukončenie stavebných prác je naplánované na október. Nasledovať budú technické skúšky, kolaudácia a proces uvedenia vodojemu do prevádzky. V prevádzke má byť začiatkom budúceho roka.

"Ak pôjde všetko podľa predpokladov, tak približne 13.000 ľudí začne vodu z tohto vodojemu využívať na začiatku roku 2023. Obyvateľov časti Záhorskej Bystrice, Kŕče, Podkerepušky, Dievčí hrádok, ale aj viacerých menších lokalít v tejto oblasti tak čaká posledné leto, keď budú mať počas letných dní problémy s tlakom vody z verejného vodovodu," doplnila BVS.

Súčasťou výstavby je aj prislúchajúca manipulačná komora, spevnené plochy v rámci areálu, oplotenie, prístupová komunikácia alebo sadové úpravy v okolí vodojemu.

25.05.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...