1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemecko buduje v moriach gigantické energetické parky

offshore-wind-energyRostock - V nemeckých častiach Severného a Baltického mora, v takzvanej vyčlenenej hospodárskej zóne, vznikajú veterné parky, v ktorých bude niekoľko tisíc generátorov.

Podľa údajov Spolkového úradu pre morskú plavbu a hydrografiu (BSH) sú pre Severné more vydané povolenia na vybudovanie 23 príbrežných veterných parkov, v ktorých bude stáť 1611 generátorov. Ich inštalovaný výkon dosiahne 7650 megawattov (MW). V Baltskom mori sa zatiaľ môžu stavať tri parky s celkovým výkonom 1040 MW. Na porovnanie: Inštalovaný výkon jadrového generátora je priemerne 1000 MW.

BSH bude posudzovať ešte 56 návrhov na budovanie veterných parkov v Severnom mori. Ich projektovaný výkon by mal dosiahnuť 20.250 MW. V Baltickom mori chcú investori vybudovať ešte 15 parkov s inštalovaným výkonom najviac 2550 MW.

Nemecká spolková vláda chce dosiahnuť, aby do roku 2030 v nemeckých častiach oboch morí existovala energetická kapacita s výkonom 25.000 MW.

Vážnym problémom zostáva napojenie primárnych energetických kapacít na jestvujúcu rozvodnú sieť. Tá však nevyhovuje budúcim potrebám na prenos elektrickej energie do južnej a západnej časti krajiny.
Prvé kapacity sú už v prevádzke. Veterný park Severného mora Alpha Ventus, ktorý sa nachádza 45 km severne od ostrova Borkum, tvorí zatiaľ 12 generátorov. Prvý park v Baltickom mori Baltic 1, severne od polostrova Fischland-Darss-Zingst, pozostáva z 21 zariadení, ktorých inštalovaný výkon dosiahol 50 MW.

03.05.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...