1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nafta má ambíciu byť paneurópskym energetickým operátorom

nafta logoBratislava - Spoločnosť Nafta v súčasnosti smeruje k pozícii univerzálneho európskeho operátora, ktorý poskytuje služby na garantovanej vysokej úrovni po celej Európe. Uviedol to riaditeľ úseku obchodu a marketingu firmy Ladislav Barkoci v rozhovore pre portál slovgas.sk.

Z pohľadu skladovacej sezóny bola podľa Barkociho minuloročná sezóna na trhu veľmi podobná s predchádzajúcim rokom. Vyzdvihol vlaňajšiu investíciu do nemeckých zásobníkov. "Naša spoločnosť dosiahla dôležitý medzník v rozvojových projektoch. Úspešne uskutočnila akvizíciu troch podzemných zásobníkov v Bavorsku od spoločností DEA Deutsche Erdoel AG a Storengy Deutschland GmbH, vďaka ktorej sme sa stali medzinárodným hráčom na trhu skladovacích služieb. Je to významný krok, keďže doteraz sme dlhodobo pôsobili na trhoch na Slovensku, v Rakúsku a Českej republike. Teraz sme sa posunuli ďalej na západ," priblížil.

Dnes má Nafta skladovaciu kapacitu 60 terawatthodín (TWh) a je v pozícii 6. najväčšieho operátora zásobníkov v Európe. Stratégiou firmy je ďalší rast. "V súčasnosti sa obzeráme po akvizičných príležitostiach v Nemecku, Holandsku, vo Veľkej Británii, v Turecku a na Ukrajine. Čo je pre nás podstatné, nekupujeme čokoľvek len preto, že je to na predaj. Hľadáme podobné synergie ako pri Bavorsku, nákladovú výhodu či iný biznis model," vysvetlil Barkoci.

Pripomenul, že Nafta pôsobí už v piatich krajinách Európy – na Slovensku, v Rakúsku, Česku, na Ukrajine a v Nemecku. "Benefitom je zdieľanie zákazníkov, ale takisto homogenizácia produktov. Inak povedané, vieme rozšíriť overené produkty zo slovenského na ďalšie trhy. A naopak, keď trh funguje v niektorých parametroch lepšie v zahraničí, vieme skúsenosti aplikovať u nás," spresnil Barkoci.

Spoločnosť v uplynulej sezóne zaviedla novinku, tzv. framework kontrakt, rámcovú zmluvu na skladovanie plynu. "S klientom uzavrieme zmluvu, ktorá presne hovorí, aké typy obchodov si vopred odsúhlasujeme a definuje ich pravidlá. Následne vieme konkrétny obchod uzavrieť veľmi rýchlo. Z procesu, ktorý trval niekoľko dní, sme sa dostali k uzavretiu obchodu v priebehu jediného dňa," priblížil. Vďaka tomu môžu obchodníci využívať krátkodobé príležitosti na trhu s plynom a firme to prináša väčšie využitie skladovacích kapacít.

10.09.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...