1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Na výrobu elektrickej energie využijú v Rozhanovciach biologický odpad

biogas_station_smallRozhanovce – Do distribučnej siete Východoslovenskej energetiky (VSE) pribudne aj energia, ktorá sa bude vyrábať z poľnohospodárskeho odpadu.

Spoločnosť Bioplyn Rozhanovce dnes otvorila bioplynovú stanicu s inštalovaným výkonom 1MW. Stanica vzdialená len asi osem kilometrov od Košíc vznikla ako spoločný podnik VSE a partnerskej firmy AT Abov, ktorá patrí do skupiny Agrotrade Group Rožňava.

Výstavba tejto bioplynovej stanice trvala necelý rok. Ako uviedol generálny riaditeľ VSE Norbert Schürmann, skupinu Agrotrade si vybrali z dôvodu  ich skúseností a stability v oblasti poľnohospodárskej výroby. „Lokalita Rozhanoviec sa ukazovala ako ideálny z hľadiska logistiky vstupných surovín, priestoru na vybudovanie stanice a napojenia do siete. Táto stanice je ďalším dôkazom nášho prístupu k životnému prostrediu a nezanedbateľný je aj jej prínos pre miestne poľnohospodárstvo,“ povedal Schürmann. Dodala, že VSE má v pláne v nasledujúcich desiatich rokoch postaviť vždy jednu bioplynovú stanicu ročne. „Energia z biologických odpadov je lacnejšia ako slnečná energia a vidím v nej budúcnosť zelenej energie na Slovensku,“ doplnil.

Návratnosť investície, ktorá dosiahla 3 milióny eur odhadujú investori na desať až dvanásť rokov. „Za rok by mala stanica vyprodukovať približne 8 GWh, čo je spotreba pre približne 4.000 domácností,“ uviedol Erich Nováček z útvaru Regulačného manažmentu a rozvoja spoločnosti VSE. „Stanica funguje na základe fermentačného procesu, kde vstupná surovina , kukuričná siláž, sa dáva do fermentorov, kde sa vyrába bioplyn. Tento slúži ako vstupné médium pre ďalšie spaľovanie. Vedľajším produktom spaľovania je teplo, ktoré sa sčasti vracia do fermentačného procesu. Druhá časť výstupu z jednotky, kde sa bioplyn spaľuje je elektrická energia, ktorá cez trafostanicu a vedenie vysokého napätia dodáva energiu,“ objasnil systém stanice Nováček.

Vedľajším produktom bioplynovej stanice je výstupný substrát, ktorý poľnohospodári využívajú ďalej ako hnojivo. „Keďže stav poľnohospodárskej produkcie na Slovensku je taký, aký je, hľadali sme cesty ďalšieho uplatnenia a myslím si, že práve budovanie bioplynových staníc by mohlo byť úspešným podnikateľským počinom popri poľnohospodárskej výrobe,“ povedal konateľ Agrotrade Group Róbert Németh. Dodal, že nevyužitá tepelná energia pri výrobe elektriny by mohla slúžiť na vykurovanie školy, prípadne ďalších objektov v obci Rozhanovce.

16.06.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...