1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Miliónová investícia SSD má zabezpečiť na Považí menej výpadkov elektriny

electricity pylons1Považská Bystrica – Viac ako 1,1 milióna eur investuje spoločnosť Stredoslovenská distribučná (SSD) do výmeny izolátorov veľmi vysokého napätia medzi Považskou Bystricou a Dubnicou nad Váhom. Prevádzkovateľ siete chce do konca júla vymeniť viac ako 1600 komponentov.

Podľa hovorcu SSD Miroslava Gejdoša celý úsek, na ktorom vymenia izolátory, má približne 27 kilometrov. „Je na ňom 112 stožiarov s výškou približne 30 metrov. Na každý z nich treba vyliezť a ručne na ňom vymeniť šesť, 12 alebo 24 izolátorov. Preto vykonávajú túto prácu naši špeciálne vyškolení elektromontéri z divízie stavebnomontážnej činnosti,“ vysvetlil Gejdoš.

Súčasné izolátory sú na vedení od jeho vzniku v roku 1984, pokročilý vek sa podpísal pod ich praskanie, prípadne roztrhnutie. „Ak došlo k poškodeniu izolátora a potrebovali sme ho vymeniť, museli z dôvodu bezpečnosti vypínať nielen poruchové vedenie, ale často aj križujúce vedenia pod ním, čo obmedzovalo odberateľov. Vďaka tejto investícii dokážeme výrazne znížiť počet výpadkov,“ skonštatoval Gejdoš s tým, že k väčšej spoľahlivosti prispeje aj moderná technológia nových izolátorov v porovnaní s pôvodnými.

02.07.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...