1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Maďarsko má zásobníky zemného plynu naplnené na takmer 45 %

gas fire1Budapešť - Zásobníky zemného plynu v Maďarsku sú naplnené na takmer 45 %, pričom zásoby v pomere k ročnej spotrebe plynu prekračujú 26 %, cituje spravodajca TASR v Budapešti utorňajšie vyhlásenie štátneho tajomníka rezortu vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí Tamása Menczera vo verejnoprávnej televízii M1.

"Priemer zásob plynu v zásobníkoch európskych krajín je pod 15 %, Maďarsko je teda v značnej výhode," zdôraznil štátny tajomník, ktorý pripomenul, že vláda poverila šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjártóa, aby zabezpečil nákup 700 miliónov kubických metrov nad rámec aktuálne uzatvorených nákupných zmlúv. Na jesenné a zimné mesiace budú zásoby plynu dostatočné, povedal Menczer.

Podľa jeho slov v Európe teraz nie je otázkou, koľko plyn stojí, ale či ho je dostatok a či sa ujde každému. Maďarsko dostáva ruský plyn z dvoch smerov - južnou trasou cez Turecko, Bulharsko a Srbsko 3,5 miliardy kubických metrov a cez Rakúsko ďalší jeden milión kubických metrov, spresnil štátny tajomník, ktorý vyvrátil tvrdenie, že vláda neurobila nič pre zníženie závislosti od ruského plynu. "Zo siedmych susedných krajín máme prepojenie plynovodom so šiestimi krajinami. Pred 12 rokmi sme mali iba jednu dlhodobú zmluvu o dodávkach plynu, teraz okrem Ruska máme dohodu aj so spoločnosťou Shell," zdôraznil Menczer.

26.07.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...