1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Litovský parlament schválil oddelenie prepravy a distribúcie plynu

gas_pipelineVilnius - Litovský parlament schválil návrh zákona o oddelení prepravy a distribúcie plynu v krajine. To pravdepodobne vyvolá spor s ruskou energetickou spoločnosťou Gazprom.

Ak prezident zákon podpíše, Gazprom, ktorý vlastní 37,1-% podiel v litovskej plynárenskej spoločnosti Lietuvos Dujos, sa bude musieť vzdať vlastníctva litovskej siete potrubí. Gazprom je zatiaľ jediným dodávateľom plynu pre Litvu.

"Je to významný krok smerom k energetickej nezávislosti. Bolo veľkou chybou predať pred 8 rokmi sieť potrubí," vyhlásil litovský premiér Andrius Kubilius.

Bývalá sociálnodemokratická vláda sprivatizovala energetické spoločnosti v dvoch etapách, v roku 2002 a 2004, pričom viac ako tretinový podiel v nich získali nemecká plynárenská spoločnosť E.ON Ruhrgas a ruský Gazprom.

Európska únia (EÚ) už v marci 2009 schválila liberalizáciu trhu s energiami a rozdelenie veľkých firiem, aby mali aj menší dodávatelia prístup k distribučnej sieti a mohli konkurovať dominantným hráčom.

Rusko je zatiaľ jediným dodávateľom plynu pre Litvu, ale pobaltský štát chce vybudovať zásobníky na skvapalnený plyn, aby vytvoril priestor aj pre iných dodávateľov.

01.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...