1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Konsolidované tržby EPH vlani stúpli na 6,01 mld. eur

EPH logoBratislava - Energetický a průmyslový holding, a.s., (EPH) dokázal aj v roku 2017 zvýšiť svoju ekonomickú a prevádzkovú výkonnosť.

Konsolidované tržby EPH dosiahli vlani 6,01 miliardy eur oproti hodnote 4,93 miliardy eur zaznamenanej v roku 2016. Informoval o tom riaditeľ marketingovej komunikácie EPH Daniel Častvaj.

Celkový ukazovateľ konsolidovaného čistého zadlženia bol na úrovni 2,8-násobku EBITDA. Mierne medziročné zvýšenie tohto ukazovateľa bolo podľa Častvaja primárne spôsobené akvizíciami vysokoúčinných paroplynových elektrární vo Veľkej Británii, biomasových elektrární v Taliansku a investíciou do prestavby čiernouhoľnej elektrárne Lynemouth (UK) na elektráreň spaľujúcu biomasu.

Súčasne sa do ukazovateľa zadlženia podľa neho plne nepremietla ekonomická výkonnosť týchto aktív v roku 2017. Vzhľadom k vysokému podielu regulovaných a dlhodobo kontrahovaných infraštruktúrnych aktív v skupine a vysokej miere konverzie EBITDA do peňažných prostriedkov je úroveň konsolidovaného čistého zadlženia veľmi konzervatívna a pohybuje sa na úrovni porovnateľnej s európskymi spoločnosťami s ratingom v investičnom pásme.

Doplnil, že uvedené výsledky nezahŕňajú výsledky spoločnosti pod spoločnou kontrolou, ktoré sa podľa medzinárodných účtovných štandardov nepremietajú do týchto konsolidovaných údajov (ide najmä o podiely v spoločnostiach LEAG Holding a Slovenské elektrárne).

Častvaj dodal, že spoločnosti skupiny EPH v roku 2017 prepravili vyše 64 miliárd m3 a distribuovali takmer 5 miliárd m3 zemného plynu, distribuovali vyše 6 terawatthodín (TWh) elektrickej energie, dodali vyše 25 petajoulov (PJ) tepla a takmer úplne využili svojej kapacity skladovania zemného plynu v objeme 41 TWh. Elektrárne EPH vyrobili vlani 100 TWh elektrickej energie, čo radí skupinu EPH na 6. miesto rebríčka najväčších európskych výrobcov elektriny.

13.06.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...