1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Je čas na renesanciu atómovej energie, tvrdí český premiér Nečas

Brusel (TASR) - Jadrová energia by mala zažiť v ďalších rokoch svoju renesanciu a hlavným argumentom jeho pevného miesta v energetickom mixe je jeho vlastnosť nevypúšťania žiadnych emisií.

Povedal to dnes český predseda vlády Petr Nečas po príchode na mimoriadny summit Európskej únie, ktorý sa má práve venovať v prevažnej miere energetike.
Česká republika spolu s Francúzskom pred niekoľkými dňami avizovali, že budú na summite obhajovať miesto atómovej energie v budúcej architektúre energetickej politiky únie. Nečas novinárom potvrdil svoj zámer pred stretnutím so svojimi kolegami z ostatných členských krajín.
"Atómová energia je nevyhnutnou súčasťou energetického mixu. Odpor voči nej má skôr charakter predsudkov, než nejakého racionálneho podloženého názoru. Navyše je to bezemisný zdroj energie, my sme presvedčení, že ignorovať jadrovú energetiku a súčasne sa snažiť znížiť razantne emisiu skleníkových plynov, je protirečenie. V tomto smere si myslíme, že prišiel čas na renesanciu jadrovej energetiky," povedal pred zasadnutím Európskej rady český premiér.
Mimoriadny jednodňový summit sa dnes okrem energetickej budúcnosti únie venuje aj úlohe inovácií smerom k dosiahnutiu lepšej konkurencieschopnosti únie a lídri na ňom počas neformálnych rokovaní na obed preberú aj dôležité ekonomické otázky.

04.02.2011 (spravodajca TASR Silvester Balog)

(Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...