1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

JAVYS previezla takmer 150 vyhoretých palivových článkov z Mochoviec

nuclear logoBratislava – Jadrová vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) v noci na stredu prepravila z jadrovej elektrárne Mochovce do medziskladu v Jaslovských Bohuniciach takmer 150 palivových článkov vyhoretého jadrového paliva. Rádioaktívny odpad previezli v špeciálnych kontajneroch po železnici. Informovala o tom hovorkyňa JAVYS Miriam Žiaková.

Preprava sa podľa hovorkyne uskutočnila za prísnych bezpečnostných opatrení so sprievodom ozbrojených zložiek. "Transport a skladovanie vyhoretého jadrového paliva je jednou z činností, ktoré spoločnosť JAVYS vykonáva. JAVYS je držiteľom potrebných povolení dozorných orgánov, disponuje odborným personálom a prostriedkami potrebnými na výkon tejto činnosti, ktorú realizuje s maximálnym ohľadom na životné prostredie a pri zachovaní vysokého štandardu jadrovej bezpečnosti," dodala Žiaková.

JAVYS zabezpečuje na Slovensku činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1 v Jaslovských Bohuniciach, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia Slovenska.

07.12.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...