1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

JAVYS podpísala dohodu s MAAE o vzniku spolupracujúceho centra

javys logoBratislava - Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) podpísala v utorok (23. 3.) dohodu s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) o vzniku spolupracujúceho centra.

Slovensko sa tak stalo iba treťou krajinou na svete, s ktorou MAAE podpísala dohodu o spolupráci v oblasti vyraďovania jadrových zariadení, informovali v spoločnej tlačovej správe JAVYS a MAAE.

Spolupracujúce centrum bude pôsobiť v Jaslovských Bohuniciach, kde sú v súčasnosti tri jadrové elektrárne. Z toho sú elektrárne A1 a V1 v procese vyraďovania a V2 v prevádzke. V tejto lokalite sú umiestnené aj podporné zariadenia na nakladanie s vyhoretým jadrovým palivom a rádioaktívnymi odpadmi.
"V Jaslovských Bohuniciach vieme efektívne preukázať technický pokrok a bezpečnosť pri fyzickej a rádiologickej charakterizácii, dekontaminácii, demontáži, demolácii, ako aj v oblasti nakladania s rádioaktívnymi odpadmi" uviedol generálny riaditeľ spoločnosti JAVYS Pavol Štuller. "Naša spolupráca s MAAE sa v budúcnosti sústredí na realizované a plánované činnosti a bude sa zlepšovať s pokrokom aktivít spolupracujúceho Centra v nasledujúcich rokoch," dodal Štuller.

Cieľom vzájomnej spolupráce spolupracujúceho centra s MAAE a spoločnosti JAVYS je najmä výmena odborných skúseností v oblasti vyraďovania jadrových zariadení medzi všetkými členskými štátmi a zvyšovanie efektívnosti realizácie projektov vyraďovania a nakladania s odpadmi na celom svete. Vo svete je celkovo 48 spolupracujúcich centier s MAAE. V oblasti vyraďovania jadrových zariadení sú spomedzi nich tri vrátane Slovenska.

08.04.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...