1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Japonské rafinérie zastavili dovoz iránskej ropy

oil terminalTokio - Po zhruba troch mesiacoch nákupu japonské rafinérie oznámili, že zastavujú dovoz ropy z Iránu. Cieľom je zmestiť sa do lehoty, ktorú majú od USA na dovoz suroviny z blízkovýchodnej krajiny.

Japonsko je jednou z ôsmich krajín, ktorým americký prezident Donald Trump poskytol 6-mesačnú výnimku na nákup iránskej ropy po tom, ako od začiatku novembra uvalil na Teherán ďalšie kolo sankcií, tentoraz aj na ropný sektor. Sankcie zaviedol po tom, ako minulý rok jednostranne odstúpil od jadrovej dohody svetových veľmocí s Iránom, napriek nesúhlasu ostatných krajín.

Od začiatku tohto roka nakúpili japonské firmy z Iránu 15,3 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropy. Po prepočítaní na denný dovoz za 6-mesačné obdobie výnimky to znamená zhruba o 33 % menej v porovnaní s priemerným denným dovozom od januára do septembra.

Napriek tomu, že japonské firmy majú možnosť nákupu ešte vyše mesiaca, rafinérie chcú mať priestor na dodávku nákladu z Iránu a na finalizáciu platieb. "Predpokladáme, že od apríla bude zložité pokračovať v nákupe iránskej ropy," uviedol hovorca firmy Fuji Oil s tým, že banky a poisťovne chcú mať istotu, že všetky dodávky a transakcie budú ukončené pred vypršaním 6-mesačnej lehoty.

08.04.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...