1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Investície do zelenej energie vzrástli v r. 2010 o 30 % na 243 mld. USD

Green_Energy_2Ženeva - Svetové investície do projektov takzvanej zelenej energie vzrástli v minulom roku o 30 % na rekordných 243 miliárd USD (171,84 miliardy eur).

V roku 2009 dosiahli investície do tejto oblasti okolo 186 miliárd USD. Je to výrazný rast v porovnaní s vývojom v roku 2009, ktorý oproti predchádzajúcemu roku zaznamenal iba 4-% rast. Informovalo o tom Svetové hospodárske fórum (WEF) so sídlom v Ženeve. Fórum zároveň dodalo, že s vyššími investíciami počíta aj v tomto roku v dôsledku rastu cien energií z klasických zdrojov.

Podľa správy WEF, ktorá vychádza z údajov Bloomberg New Energy Finance, najviac obnoviteľným energiám v minulom roku pridal región Ázie a Oceánie, kde objem investícií vzrástol v porovnaní s rokom 2009 o 20 miliárd USD na 82,8 miliardy USD. Celkovo však najviac investoval región Európy, Blízkeho východu a Afriky, kde objem investícií do tejto oblasti dosiahol 94,4 miliardy USD, čo medziročne znamená rast o 19 miliárd USD. Ameriky zvýšili objem investícií o 17 miliárd USD na 65,8 miliardy USD.

Z pohľadu jednotlivých krajín vedie Čína, ktorá do čistej energie investovala minulý rok vyše 51 miliárd USD a oproti roku 2009 tak zvýšila investície o 30 %. Na druhej strane táto krajina vo veľkom investovala aj do ekologicky nie práve najvhodnejších zdrojov, akými je napríklad uhlie. Rovnako aj ďalšie krajiny zvýšili investície do neekologických zdrojov s cieľom vykryť rastúci dopyt po energii po oživení ekonomiky z hospodárskej krízy.

Podľa WEF však ani súčasné investície nie sú ešte stále dostatočné, ak sa svet chce vyhnúť rapídnemu otepľovaniu planéty a zároveň neobmedzovať ekonomický rast. Ak nechcú krajiny poškodiť rast svojich ekonomík a zároveň chcú zabrániť najhorším dôsledkom globálneho otepľovania, musí svet do roku 2020 zvýšiť investície do obnoviteľných zdrojov energie na dvojnásobok zo súčasnej hodnoty. To znamená na približne 500 miliárd USD ročne.

04.04.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...