1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

IEA vyzvala Rusko, aby zvýšilo dodávky plynu do Európy

gas pipeline1Paríž - Medzinárodná energetická agentúra (IEA) vyzvala v utorok Rusko, aby zvýšilo dodávky do Európy. Očakáva totiž zvýšený dopyt počas zimy. Nedostatok globálnych dodávok už teraz spôsobil prudký nárast cien plynu.

"Rusko by malo urobiť viac pre zvýšenie dostupnosti plynu pre Európu a zabezpečiť, že zásobníky pred nadchádzajúcou zimou sú adekvátne naplnené," uviedla IEA vo svojom vyhlásení. Zvýšenie dodávok je podľa agentúry pre Rusko príležitosťou dokázať, že je spoľahlivým dodávateľom na európsky trh.

Nárast dopytu rovnako ako problémy na strane ponuky spôsobené sériou neplánovaných výpadkov a oneskorení po celom svete a odložená údržba z roku 2020 spôsobili výrazné zvýšenie cien plynu, uviedla IEA. Ceny elektriny v Nemecku a Španielsku sú podľa agentúry v posledných týždňoch približne trojnásobné v porovnaní s priemerom v rokoch 2019 a 2020, čo je sčasti tiež spôsobené prudkým zdražením plynu.

Moskva však dala jasne najavo, že čaká na spustenie kontroverzného plynovodu Nord Stream 2, než zvýši dodávky. "Je nepochybné, že najrýchlejšie možné spustenie prevádzky plynovodu Nord Stream 2 vo veľkej miere vyváži cenové parametre zemného plynu v Európe," uviedol tento týždeň hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

30.09.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...