1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Firma Seahawk Drilling zbankrotovala, doplatila na haváriu plošiny BP

drillingHouston (TASR) - Americká ťažobná spoločnosť Seahawk Drilling oznámila, že podala žiadosť o ochranu pred veriteľmi a plánuje predať svoje plošiny na podmorskú ťažbu ropy za približne 105 miliónov USD (77,64 milióna eur).

Firmu so sídlom v texaskom Houstone poškodilo obmedzenie ťažby v Mexickom zálive, ktoré nasledovalo po aprílovej havárii ropnej plošiny Deepwater Horizon prevádzkovanej spoločnosťou BP. Americká vláda na určitý čas zastavila ďalšie vrty a ťažbu v zálive a neskôr stanovila prísnejšie pravidlá pre ťažobné aktivity. V dôsledku tohto vývoja spoločnosť Seahawk oznámila za 3. štvrťrok 2010 stratu 32,1 milióna USD.
Aj keď zákaz sa netýkal ťažby v plytkých vodách, v ktorých zariadenia spoločnosti Seahawk pracujú, úrady pozastavili vydávanie nových licencií na prieskumné vrty aj v tejto oblasti, čím odstavili väčšinu plošín spoločnosti. Seahawk má 20 ropných plošín a všetky v Mexickom zálive. Z nich momentálne funguje len sedem.
Firma je druhou najväčšou spoločnosťou na zabezpečovanie podmorskej ťažby ropy v plytkých vodách po spoločnosti Hercules Offshore. Práve tá plánuje kúpiť väčšinu aktív Seahawk a vzhľadom na hodnotu akcií (Seahawk) na záver obchodovania pred oznámením bankrotu (3,62 USD/akcia) sa hodnota kontraktu odhaduje na 105 miliónov USD. Firma Hercules vlastní 30 ťažobných plošín.  
Predaj aktív by sa mal uskutočniť v rámci Kapitoly 11 amerického Zákona o bankrote, o čom ešte musí rozhodnúť súd. Ak sa tak stane, kontrakt by sa mal dokončiť v 2. štvrťroku tohto roka.
Informovali o tom agentúra AP a server Houston Chronicle.
(1 EUR = 1,3524 USD)

14.02.2011

(Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...