1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Exxon Mobil uzatvoril s Rosnefťou kontrakt na ťažbu ropy v Čiernom mori

exxon mobileDavos - Americká ropná spoločnosť Exxon Mobil podpísala dohodu s ruskou ropnou firmou Rosnefť o rozvoji ropných a plynových ložísk v Čiernom mori.

Kontrakt, ktorý na Svetovom ekonomickom fóre (SEF) v Davose oznámili šéf americkej spoločnosti Rex Tillerson a ruský predseda správnej rady Rosnefti Igor Sečin, znamená ďalšiu podporu energetického sektora Ruska.
Predstavitelia ruskej firmy spolu s Tillersonom informovali, že Exxon investuje do spoločného projektu na rozvoj a ťažbu ropy v Čiernom mori 1 miliardu USD (730,94 milióna eur), pričom vo fáze prieskumu ložísk bude spoločný projekt delený v pomere 50 % k 50 % a vo fáze ťažby 66 % ku 33 % v prospech Rosnefti. Dohoda umožní Exxonu prístup k ruským energetickým zdrojom a Rosnefti zasa k technológiám americkej firmy.
"Pre nás to znamená príležitosť rozšíriť naše aktivity do nových oblastí," povedal Tillerson novinárom po oznámení kontraktu. Sečin, ktorý je zároveň podpredsedom ruskej vlády, považuje dohodu za dôkaz, že Rusko je otvorené zahraničným investíciám a podmienky pre nich v krajine sa zlepšujú.
Pre Rosnefť je to už druhý kontrakt tohto druhu so zahraničnou spoločnosťou v krátkom čase. Minulý týždeň firma podpísala podobnú dohodu s britskou ropnou spoločnosťou BP, v tomto prípade na rozvoj ložísk v Severnom ľadovom oceáne.
Počas diskusií o investíciách v Rusku sa v Davose do popredia opäť dostali popri byrokracii a častom zasahovaní štátu do aktivít podnikov aj bezpečnostné otázky. Dôvodom bol pondelkový samovražedný útok na moskovskom letisku Domodedovo, pri ktorom zahynulo 35 ľudí a asi 180 ich bolo zranených. Investorov sa snažil upokojiť ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý vo svojom stredajšom vystúpení v Davose uviedol, že Rusko je odhodlané vybudovať modernú ekonomiku a investorov víta. Požiadal však o trpezlivosť, keďže krajina buduje demokraciu len 20 rokov.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
(1 EUR = 1,3681 USD)

27.01.2011

(Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...