1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

E.ON pripravuje žalobu za moratórium pre jadrové elektrárne

Prudká zmena spolkovej kancelárky Angely Merkelovej v energetickej politike stojí na slabých oporách.
Nemeckí prevádzkovatelia jadrových elektrární sa zrejme nechcú podieľať na rozhodnutí spolkovej vlády a dočasne vyradiť z prevádzky svoje jadrové bloky.

Vláda v Berlíne v utorok (15. 3.) rozhodla, že sedem najstarších jadrových blokov bude najmenej tri mesiace odstavených, aby sa počas moratória podrobili previerke spoľahlivosti. Denník Süddeutsche Zeitung zistil, že koncern E.ON chystá žalobu proti rozhodnutiu ministerstvu životného prostredia. Denník získal informácie, že rovnako chcú postupovať aj ďalšie energetické koncerny v Nemecku.
Moratórium má potvrdiť, že opatrenia, ktoré sa v Nemecku prijali na bezpečný chod blokov, sú dostatočné na to, aby sa zamedzilo nešťastiu takých rozmerov, ktoré sa prihodilo v Japonsku po zemetrasení a vlne cunami. Ak však bloky nebudú vyrábať energiu, ich prevádzkovatelia budú zrejme žiadať od vlády náhradu škody, ktorá môže vzrásť na niekoľko miliárd eur.

Spolková vláda a spolkové krajiny sa dohodli na moratóriu v súlade s paragrafom, ktorý sa dá použiť v prípade odvrátenia hrozby. E.ON však tvrdí, že paragraf je sporný, lebo akcionári by mohli obviniť manažment, že dovolil zasiahnuť do ich majetku.

Koncern EnBW už minulý týždeň odpojil od siete dva zo svojich reaktorov.

Oprávnenosť moratória schváleného spolkovou vládou dá preskúmať právnikom aj koncern RWE, ktorý by mal odstaviť elektráreň Biblis A.
22.03.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)
PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...