1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Energetickú krízu v Európe rieši najbližšie iba výrazné zníženie dopytu

Electricity energyMiláno/Oslo/Londýn - Jediným realizovateľným krátkodobým riešením na energetickú krízu v Európe bude v prípade úplného odstavenia dodávok plynu z Ruska výrazné obmedzenie dopytu. Uviedol to v utorok viceprezident pre plyn a elektrickú energiu nórskeho energetického koncernu Equinor Helge Haugane.

Zároveň upozornil, že plán Európskej únie zaviesť cenový strop na dovoz plynu a plyn určený na výrobu elektrickej energie základný problém Európy nerieši. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"V prípade, že dodávky ruského plynu sa zastavia úplne, zníženie dopytu bude musieť byť omnoho výraznejšie, než aké sa realizuje teraz a žiadne cenové stropy či niečo tohto typu základný problém nevyrieši," povedal Haugane v rozhovore pre agentúru Reuters na okraj medzinárodnej konferencie Gastech v Miláne. Dodal, že zníženie dopytu "je mimoriadne ťažké politické rozhodnutie pre tých, ktorí s tým môžu niečo urobiť, žiadne iné riešenie v krátkodobom horizonte však neexistuje".

V strednodobom horizonte bude potom Európa musieť zvýšiť kapacity v oblasti skvapalneného zemného plynu (LNG) a zároveň urýchliť zvyšovanie podielu energií z obnoviteľných zdrojov. Tento proces podľa viceprezidenta Equinoru postupoval v minulých rokoch veľmi pomaly.

14.09.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...