1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Elektráreň v Gabčíkove od roku 1992 vyrobila 42,253 mil. MWh elektriny

vodne dielo gabcikovo1Bratislava - Výstavba sústavy vodných diel (VD) Gabčíkovo - Nagymaros bola jedným z najväčších vodohospodárskych projektov v Európe.

"Od začiatku prevádzky sa vo vodnej elektrárni (VE) vyrobilo 42,253 milióna MWh ekologicky čistej energie z obnoviteľného zdroja. Výroba elektrickej energie na vodnej elektrárni Gabčíkovo pokrýva zhruba 8 % spotreby elektrickej energie Slovenska. Cez plavebné komory VD Gabčíkovo bolo od roku 1992 preplavených 295.443 plavidiel a približne 4,99 milióna osôb," informovala hovorkyňa spoločnosti Slovenské elektrárne (SE), a. s., Janka Burdová.

"Na VD sa vyrába elektrina z obnoviteľných zdrojov, teda je ekologicky čistá a tým sa chráni aj životné prostredie. VD Gabčíkovo má ideálne podmienky pre rozvoj športu, turistiky a rekreácie. Budúci rok oslávime 20. výročie prevádzky," povedal generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby, š. p., Ladislav Gáll.

"Vodné dielo Gabčíkovo je jedinečná stavba. V celom úseku VD sa zvýšila povodňová bezpečnosť na oboch brehoch Dunaja. Vytvorila sa vodná plavebná cesta pre lode. Zlepšili sa podmienky života vodných živočíchov a lesnej zveri v ramennej sústave. Obľúbeným miestom pre Bratislavčanov a aj turistov je hrádza, ktorá poskytuje možnosti na šport. V Čunove je Divoká voda, ktorá spĺňa kritéria pre usporiadanie MS vo vodnom slalome, ktoré budú už v septembri tohto roku," dodal Gáll.

Slovenské elektrárne, a. s., sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. Po ukončení privatizácie v apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel S.p.A. so 66-% podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Fond národného majetku SR, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR. Ku koncu roka 2010 mala spoločnosť 5419 zamestnancov.

11.06.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...