1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ekologická energia pokryla 43 % nemeckej spotreby

Solar Street LightsBerlín - Energia z vetra, slnka a ďalších obnoviteľných zdrojov pokryla v 1. polroku tohto roka 43 % celkovej spotreby energie v Nemecku, čo je menej než v rovnakom období minulého roka.

Z predbežných výpočtov centra pre výskum slnečnej energie a vodíka (ZSW) a Spolkového združenia pre energetické a vodné hospodárstvo (BDEW) vyplýva, že 1. kvartál bol mimoriadne chudobný na veterné a slnečné počasie. Výroba energie z vetra na pevnine aj na mori klesla zhruba o 20 %.

V prvej polovici minulého roka dosahoval podiel obnoviteľných zdrojov na celkovej spotrebe energie v Nemecku zhruba 50 % a výroba solárnej a veternej energie na pevnine dosiahla rekordnú úroveň.

Rozvoj obnoviteľných zdrojov energie je rozhodujúci faktor, aby sa mohli splniť politické klimatické ciele. Predsedníčka BDEW Kerstin Andreaeová požaduje zvýšenie tempa vo využívaní ekologickej energie. "Vyšší cieľ v znižovaní emisií oxidu uhličitého do roka 2030 vyžaduje minimálne 70-percentný podiel obnoviteľných zdrojov na výrobe energie," cituje ju agentúra DPA. Cieľ spolkovej vlády v súčasnosti dosahuje 65 %. Šéf ZSW Frithjof Stais požaduje, aby sa podmienky na rozvoj obnoviteľných zdrojov zlepšili čo najskôr. Podľa jeho slov stanovené ciele vyžadujú plánovanie a dôležité investičné rozhodnutia.

09.07.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...