1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Dovoz skvapalneného zemného plynu do Číny vzrástol v januári na nový rekord

LNGPeking - Dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG) do Číny zaznamenal v januári nový rekord, a to napriek tomu, že krajina má vysoké zásoby komodity, keďže súčasná zima patrí k teplejším. Ukázali to údaje z energetického a lodiarskeho sektora.

Čína, ktorá je druhým najväčším dovozcom LNG na svete, doviezla v januári 6,55 milióna ton suroviny. V porovnaní s decembrom, keď Čína zaznamenala predchádzajúci rekord, to znamená rast približne o 2 %, uviedla spoločnosť Refinitiv Eikon.

Krajina tak pokračuje v zvyšovaní dovozu LNG potom, ako za minulý rok vzrástol import skvapalneného zemného plynu o 41 %. Minuloročný výrazný rast je výsledkom nedostatku plynu počas predchádzajúcej zimy a podieľalo sa na tom aj úsilie vlády obmedziť využívanie uhlia na vykurovanie domácností a podporiť ako zdroj ekologickejší plyn.

Podľa mnohých analytikov je však terajší dovoz LNG vzhľadom na počasie príliš vysoký, vyšší, než je reálny dopyt v krajine. Dovozcovia preto často ponúkajú dovezený náklad zahraničným záujemcom, prípadne dovoz predávajú na domácom trhu za nižšiu než očakávanú cenu.

Situáciu momentálne komplikuje aj lunárny Nový rok, ktorý sa začína 5. februára a počas osláv bývajú podniky zatvorené minimálne týždeň. Ako uviedol James Taverner, analytik zo spoločnosti IHS Markit, rast čínskeho dopytu po plyne by sa mal v nasledujúcom období zmierňovať. Jedným z dôvodov je aj spomaľovanie rastu čínskej ekonomiky.

11.02.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...