1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ČEZ v nasledujúcich piatich rokoch výrazne zvýši investície

CEZ_logoPraha 10. januára (TASR) - Spoločnosť ČEZ bude v nasledujúcich piatich rokoch investovať o desiatky miliárd korún viac než v minulých rokoch.

V rokoch 2011 až 2015 pôjde na výstavbu, modernizáciu a údržbu českých elektrární asi 160 miliárd Kč (6,51 miliardy eur). Medzi hlavné projekty patrí obnova hnedouhoľných elektrární Tušimice, Ledvice a Prunéřov. Nová paroplynová elektráreň vyrastie v Počeradoch.
Modernizácia výrobnej základne ČEZ má prispieť k tvorbe zisku najväčšieho českého podniku v čase, keď sa už nemôže spoliehať na rast veľkoobchodnej ceny elektriny. ČEZ kalkuluje s tým, že v nasledujúcich troch rokoch bude cena elektriny v krajine stagnovať. Generálny riaditeľ ČEZ Martin Roman uviedol, že zisk budú prinášať nové zdroje, do ktorých plynú investície, ako Ledvice a Počerady. Okrem toho každý rok budú spoločnosti prinášať väčší zisk už realizované investície v zahraničí. Medzi najväčšie patria veterné elektrárne v Rumunsku. Má sa zvýšiť aj výnosnosť blokov jadrovej elektrárne Dukovany. S ďalším rozvojom jadrovej energetiky v Česku sa uvažuje od roku 2014, keď sa začne dostavba dvoch blokov v Temelíne. Elektráreň by mala zarábať aj na dodávke tepla do Českých Budějovíc. Z Dukovian by sa mal zase stavať teplovod do Brna.
Šéf ČEZ potvrdil, že celkové kapitálové výdavky a finančné investície v rokoch 2010 až 2014 dosiahnu asi 300 miliárd Kč.
Informoval o tom český denník E15.cz.
(1 EUR = 24,565 CZK)


(Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...