1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ČEZ dostal prvé tri ponuky na výstavbu nového bloku jadrovej elektrárne Dukovany

Nuclear Energy PlantPraha - Česká energetická spoločnosť ČEZ dostala prvé tri ponuky na výstavbu nového bloku v jadrovej elektrárni Dukovany. A to od francúzskej EDF, juhokórejskej KHNP a americko-kanadskej skupiny Westinghouse, uviedol v stredu český výrobca elektriny. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

ČEZ, v ktorom má väčšinový 70-percentný podiel štát, spustil v marci tender na rozšírenie Dukovian, pričom uviedol, že ponuky budú prichádzať do konca septembra 2023. "Očakávame, že zmluvy budú dokončené v roku 2024," skonštatoval vo vyhlásení člen predstavenstva Tomáš Pleskač.

Nový blok s výkonom 1200 megawattov by mal byť uvedený do prevádzky v roku 2036 a pomôže Česku nahradiť súčasné bloky sovietskej konštrukcie v Dukovanoch, ktoré budú vyradené z prevádzky. Uchádzači o výstavbu z Číny a Ruska boli vylúčení z bezpečnostných dôvodov.

ČEZ plánuje postaviť ďalšie nové bloky vo svojich jadrových elektrárňach Dukovany a Temelín, keďže krajina sa snaží o prechod od výroby elektriny z uhlia a plánuje nahradiť súčasné jadrové reaktory novými.

Český energetický gigant plánuje tiež výstavbu menších modulárnych jadrových elektrární. Vláda zvažuje v najbližších rokoch reštrukturalizáciu ČEZ, čo by mohlo viesť k tomu, že plne prevezme jadrové projekty.

06.12.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...