1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Česi sa bránia zahraničnému tlaku na odstavenie Dukovian

nuclear_power_1Praha - Česko sa dostalo pod veľký tlak politických kruhov Nemecka a Rakúska, aby odstavilo jadrovú elektráreň Dukovany. O očakávanej požiadavke Nemecka na odstavenie českých jadrových blokov hovoril aj generálny riaditeľ ČEZ Martin Roman; od Rakúska nikto nič iné ani nečakával.

Šéfka Štátneho úradu pre jadrový dozor Dana Drábová v rozhovore pre denník E 15 však upozornila, že z bezpečnostného hľadiska nie je nijaký dôvod, prečo nepredĺžiť povolenie pre jednotlivé bloky Dukovian o ďalších desať rokov, teda do roku 2025, respektíve 2027. Dukovany sa pripravujú na dlhodobú prevádzku. Bezpečnosťou jadrovej elektrárne sa kompetentní zaoberajú nepretržite.

Prípravu na predĺženie životnosti štyroch blokov Dukovian už predtým posudzovala misia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) a výsledok bol jednoznačný - bezpečnosť elektrárne sa bude ďalej zlepšovať, aby bola v súlade so súčasnými podmienkami. Drábová predpokladá, že sa po havárii v japonskej Fukušime budú požiadavky sprísňovať, ale odhaduje, že Dukovany im vyhovejú.

Kritici jadrovej energetiky, napríklad bývalý minister životného prostredia Martin Bursík, dôvodia, že jadrová elektráreň Dukovany nie je odolná voči prípadnému pádu lietadla. Drábová však upozorňuje, že ak by bola samotná hrozba pádu lietadla kritériom na uzavretie jadrových blokov, problém by malo všetkých 143 blokov v Európskej únii. "Nejde len o riziko nárazu do reaktora," povedala Drábová. Pád lietadla do areálu elektrárne môže spôsobiť požiar, ktorý by mohol viesť k ďalším škodám.

21.06.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...