1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ceny plynu a elektriny zostanú na vysokej úrovni aj v ďalších rokoch

Electricity energyEssen - Ceny plynu a elektrickej energie zostanú na vysokej úrovni ešte niekoľko rokov. Povedal to v rozhovore pre denník Süddeutsche Zeitung šéf nemeckého energetického koncernu RWE Markus Krebber, pričom ako dôvod uviedol dôsledky vojny na Ukrajine.

TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. "Bude to trvať ešte tri až päť rokov," povedal Krebber v súvislosti s komplikáciami s dodávkami energií do Nemecka. "Potrvá totiž určitý čas, než sa vytvoria nové kapacity a ďalšie krajiny budú môcť dodať ďalšiu energiu". V súvislosti s problémami na trhu energií Krebber privítal plány ministra hospodárstva Roberta Habecka opätovne využiť uhoľné elektrárne a zmierniť tak spotrebu zemného plynu. "Len čo je možné prejsť na iný zdroj energie, malo by sa k tomu pristúpiť," povedal Krebber. Na druhej strane vylúčil možnosť, že by posledné jadrové elektrárne v Nemecku pokračovali v činnosti aj po roku 2022.

Obmedzovanie dodávok zemného plynu z Ruska je však už poriadne cítiť. "Aj my dostávame podstatne menej, než je objem, na akom sme sa dohodli," uviedol šéf RWE. Spoločnosť, ktorá prevádzkuje elektrárne v Nemecku, Británii a Holandsku, "musí v súčasnosti nakupovať palivo za podstatne vyššie ceny, pričom tie naďalej rastú," dodal.

28.06.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...