1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Cena ropy stagnuje z dôvodu zmiešaných fundamentov

oil-barrelsSingapur - Ceny ropy stagnujú. Ropa Brent mierne klesla a americká WTI zasa mierne posilnila.

Býčími faktormi sú pokračujúce nepokoje v producentských krajinách na Blízkom východe a v severnej Afrike a prudký pokles amerických benzínových rezerv. Naopak medvedím faktorom sú obavy, že vysoké ceny utlmia dopyt po čiernom zlate.

Barel (159 litrov) ropy Brent s májovým kontraktom sa dnes o 7.00 SELČ predával po 122,50 USD (84,52 eura). To je o 38 centov menej než v stredu (13.4.) na konci obchodovania. Májový kontrakt na americkú ropu WTI zdražel o 5 centov na 107,16 USD za barel. Kontrakt počas stredy posilnil o 86 centov a uzavrel na 107,11 USD/barel.

Ekonomika Spojených štátov pokračovala počas marca v oživovaní, uvádza sa v takzvanej Béžovej knihe americkej centrálnej banky (Fed). Firmy však už začínajú pociťovať vplyv vysokých cien energií a materiálov. Béžová kniha je správou Fed o stave americkej ekonomiky, ktorú vydáva osemkrát do roka.

Vysoké ceny benzínu znížili dôveru amerických spotrebiteľov, ktorí sú nútení prehodnocovať svoj životný štýl a viac uvažovať o tom, na čo minú peniaze, vyplýva z prieskumu agentúry Reuters a poradenskej spoločnosti Ipsos.

To znamená, že rast ekonomiky vedie k zdražovaniu komodít, ktoré zasa vyvoláva obavy, že vysoké ceny utlmia rast a spotrebiteľské výdavky.

15.04.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...