1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Časti nového zdroja vykurovania Prievidze budú hotové na jeseň

teplaren1Prievidza - Prievidzské tepelné hospodárstvo (PTH) pokračuje v prípravách zabezpečenia budúceho vykurovania Prievidze, Novák a Zemianskych Kostolian. Investície plánuje dokončiť na jeseň tohto roka. Skonštatoval to v stredu (19. 4.) počas kontrolného dňa predseda predstavenstva firmy Rastislav Januščák.

Firma pokračuje v prípravách zabezpečenia budúceho vykurovania Prievidze prostredníctvom plynovej kotolne i obnoviteľných zdrojov energie (OZE). "Tepelné privádzače sa dnes už budujú. Prepojenie medzi starým privádzačom a kotolňou je už hotové, pripravuje sa už kolaudácia. Smerom do Novák sa začína montovať nadzemná časť potrubí. Už dnes je táto časť projektu vo vysokom štádiu rozpracovanosti," načrtol Januščák.

Hlavným dodávateľom tejto časti investície je podľa neho spoločnosť Strabag, ktorá distribútorovi tepla garantuje, že na prelome septembra a októbra bude privádzač kompletne pripravený. Dodávka a výroba tepla bude riadená pre hornú Nitru z plynovej kotolne v areáli PTH. "Plynová kotolňa je vo vysokom štádiu rozpracovanosti, s namontovanou technológiou. V súčasnosti sa už nasadzujú armatúry, upravujú sa výmenníky, takisto máme garanciu, že v septembri bude pripravená na vykurovanie," priblížil predseda predstavenstva.

Spoločnosť podľa neho postúpila i v príprave OZE v areáli bani Cigeľ, kde zabezpečila prvé základy pre solárne panely, takisto aj pre kotolňu tepelných čerpadiel. "Kotolňa na drevnú štiepku je už pripravená na nový spôsob vykurovania. Najpodstatnejšia časť - prepojiť baňu Cigeľ s Prievidzou - je takisto vo vysokom štádiu rozbehnutá," dodal.

Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška skonštatoval, že i zo strany PTH bol kraj ubezpečený, že 1. januára 2024 pôjde vykurovanie z nových zdrojov. Zároveň vyzdvihol, že budúce zdroje sú v prevažnej miere z OZE v podobe banskej vody, fotovoltických panelov, kogeneračnej jednotky, štiepky.

Prievidzská spoločnosť bude od roku 2024 hlavným distribútorom a dodávateľom tepla pre Prievidzu, Nováky a Zemianske Kostoľany. Nový zdroj vykurovania buduje v nadväznosti na ukončenie všeobecného hospodárskeho záujmu výroby elektriny z domáceho uhlia.
Väčšinovým akcionárom spoločnosti s 51-percentným podielom je mesto Prievidza, zvyšných 49 percent má Hornonitrianske bane zamestnanecká.

28.04.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...