1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Bulharsko uzavrelo dohodu s tureckou štátnou plynárenskou spoločnosťou Botas

gas fire2Sofia - S cieľom zabezpečiť si dodávky plynu podpísalo Bulharsko dohodu s tureckou štátnou plynárenskou spoločnosťou Botas.

Bulharský štátny distribútor plynu Bulgargaz tak získa prístup k terminálom skvapalneného zemného plynu a plynovodnej sieti firmy Botas. Dohodu podpísali v utorok v Sofii šéfovia spoločností Botas a Bulgargaz za prítomnosti ministrov energetiky oboch krajín Fatiha Dönmeza a Rosena Hristova.

"Vďaka tejto dohode si zabezpečíme možnosť nakupovať plyn od všetkých svetových producentov a vykladať ho na tureckej strane," citovala bulharského ministra energetiky Hristova tlačová agentúra BTA. Hristov ešte koncom roka 2022 uviedol, že po dohode so spoločnosťou Botas by kapacita vyhradená pre Bulharsko v termináloch LNG mohla dosiahnuť 1 miliardu kubických metrov ročne.

Dohoda s Botasom má trvanie 13 rokov. Po zastavení priamych dodávok zemného plynu z Ruska v roku 2022 Bulharsko pripojilo svoju plynovodnú sieť ku gréckej sieti a tým aj k Transjadranskému plynovodu (TAP). Pred energetickou krízou spôsobenou ruskou agresiou proti Ukrajine bolo Bulharsko takmer úplne závislé od ruského plynu.

09.01.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...