1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Bukóza Holding začal vyrábať elektrinu ďalším parným turbogenerátorom

Hencovce - Spoločnosť Bukóza Holding so sídlom v Hencovciach (okres Vranov nad Topľou) oficiálne uviedla do života nové technologické zariadenie, prostredníctvom ktorého dokáže efektívnejšie zužitkovať zostatkovú paru a následne vyrobiť pre svoju potrebu viac elektrickej energie ako doteraz.

Výstupný výkon parnej kondenzačno-odberovej turbíny TG 1 je 10 megawattov (MW) a nová investícia dosiahla približne 8 miliónov eur.

Podľa slov prezidenta a. s. Bukóza Holding Jána Ďuriana je sprevádzkovanie novej turbíny významným ekonomickým benefitom pre drevospracujúcu spoločnosť, pretože už je z hľadiska potrebných dodávok elektrickej energie pre činnosť svojich výrobných prevádzok v súčasnosti sebestačná.

"Výška investície dosiahla 8 miliónov eur, ide o náročnú investíciu. Časovo s prípravou trvala v podstate vyše dva roky," konkretizoval Ďurian. Prezident spoločnosti dodal, že na produkciu pary potrebnej na výrobu elektrickej energie v novej turbíne využívajú kotly spaľujúce drevný odpad. Tie doteraz vyrábali paru aj ďalším turbogenerátorom v areáli fabriky.

"Nebudeme viac dymiť ani viac kúriť, znova využívame potenciál kotlov, ktoré máme. Na výrobu elektrickej energie teda využijeme tlakové a teplotné parametre, ktoré sme doteraz nevyužívali," vysvetlil Ďurian.

Bukóza Holding v súčasnosti využíva pri výrobe elektrickej energie až tri turbíny, no jednu z nich sa chystajú v blízkom čase nahradiť kapacitne výkonnejšou. "Ide o investíciu, na ktorú sa pripravujeme už dnes a jej ukončenie je naplánované na rok 2012," uzavrel Ďurian. Po inštalácii nového turbogenerátora plánuje Bukóza Holding vyprodukovanú elektrinu aj predávať mimo hencovskú fabriku ďalším odberateľom.

22.06.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...