1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Brusel schválil dodatok k zmluve o výstavbe nových blokov v Paksi

nuclear power plant1Budapešť - Európska komisia (EK) a Európska únia (EÚ) schválili zmenu zmlúv na výstavbu nových blokov jadrovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi, ktorá umožňuje urýchliť túto investíciu. Oznámil to minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"S dodatkom zmluvy a s povolením od EÚ bude možné uviesť nové bloky do prevádzky už začiatkom budúceho desaťročia tak, že pri výstavbe uplatníme najprísnejšie pravidlá," dodal Szijjártó, podľa ktorého nová investícia v Paksi zaručuje dlhodobú bezpečnosť dodávok energie v Maďarsku.

Minister pripomenul, že o smerovaní a obsahu dodatku zmluvy s cieľom urýchliť realizáciu investície rokoval v apríli v Moskve s predstaviteľmi ruskej vlády a so štátnou spoločnosťou pre jadrovú energetiku Rosatom.

Dostavba dvoch nových blokov atómovej elektrárne Paks II sa začne v roku 2024, oznámil 7. februára šéf Rosatomu Alexej Lichačov.

Dohodu o spolupráci medzi Maďarskom a Ruskou federáciou o mierovom využívaní atómovej energie podpísali 14. januára 2014 pri Moskve za účasti predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pôvodný termín dokončenia projektu v hodnote 12 miliárd eur, ktorým bol rok 2023, sa v procese prijímania zákona o ruskom úvere a schvaľovania projektu Európskou úniou posunul na roky 2026 - 2027.

01.06.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...