1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Britská energofirma Centrica predá severoamerickú divíziu za takmer 4 mld. USD

electricityPylonLondýn - Britská energetická spoločnosť Centrica predá svoju severoamerickú divíziu Direct Energy za takmer 4 miliardy USD. Na oznámenie firmy okamžite zareagovali trhy, ktoré posunuli cenu jej akcií nahor o vyše 38 %.

Centrica uviedla, že Direct Energy predá americkej energofirme NRG Energy za 3,63 miliardy USD (3,14 miliardy eur). Spoločnosť to oznámila spolu s výsledkami za 1. polrok, za ktorý jej prevádzkový zisk klesol o viac než desatinu. Ako dôvod Centrica uviedla dôsledky pandémie nového koronavírusu.

Firma dodala, že financie získané z predaja severoamerickej divízie plánuje použiť na zníženie dlhu a na podporu dôchodkového programu. Po dokončení predaja sa chce sústrediť na britský a írsky trh. V reakcii na informáciu spoločnosti vzrástla cena jej akcií o 38,7 % a smeruje k najvýraznejšiemu jednodňovému rastu od roku 1997.

Minulý mesiac Centrica oznámila, že plánuje prepustiť približne 5000 zamestnancov. To predstavuje zhruba 20 % jej pracovnej sily. Väčšina rušených pracovných miest sa dotkne pozícií v oblasti manažmentu, a to najmä na britskom trhu. Firma už skôr pristúpila k reštrukturalizácii, jej tempo však ešte urýchlila pandémia nového koronavírusu.

Čo sa týka polročných výsledkov, Centrica v piatok oznámila, že prevádzkový zisk dosiahol 343 miliónov libier (376,12 milióna eur). Medziročne to predstavuje pokles o 14 %. Podľa firmy sa pod to podpísala pandémia nového koronavírusu, ktorá znížila dopyt po energiách a oslabila ceny komodít.

Celoročnú prognózu firmu nezverejnila. Ako dodala, nie je vylúčené, že zákazníci budú v dôsledku neistých ekonomických vyhliadok a rizika straty pracovného miesta odkladať platby.

05.08.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...